tiistai 11. syyskuuta 2012

Liebe Grüsse aus der Schweiz!

Terveiset Sveitsistä!

Hieman taustoja. Päätin 1½ vuotta sitten lähteä vaihtoon saksankieliselle alueelle. Sveitsi ja Bern nousi kohteeksi ylitse muiden vaihtoehtojen, koska täällä on itselleni sopivat lukukausiajat ja täällä on toivottavasti lunta talvella. Tai ainakin on Alpit! Eikä Euroopan sydämestä oo pitkä matka minnekään.

Kevät talvesta lähtöön saakka piti täytellä erilaisia papereita, etsiä asuntoa ja hoitaa kaikenlaisia asioita. Hieman vaati työtä, mutta ei ollut ylivoimaista. Täällä homma jatkuu hommatessa prepaid liittymää, matkakorttia, kirjastokortti, ESN-korttia, internettiä... Mutta sveitsiläiset ovat avuliaita ja ystävällisiä :)

Pari viimeistä viikkoa Suomessa olivat ihan parhaita, vaikka silloin piti sanoa hei monelle tärkeällä ihmiselle. Mutta hei, se on vaan väliaikainen heippa! En ehtinyt oikeastaan nukkua ja pakkaaminen meni niin myöhään, että ennen lähtöä ehdin nukkua 2,5h...

8.9. saavuin Sveitsiin. Sain kämpän (tai huoneen) 4 000 asukkaan pienestä kylästä nimeltä Utzenstorf. Ihan ekoilla silmäyksillä kaikki sveitsiläiset kylät hyppi suomalaisille silmille, jotka ovat tottuneet hyvin siistiin ja rakennusmääräysten mukaisiin taloihin. Mutta nyt tää kylä näyttää jo kovin kauniilta ja täällä on ihan kiva asua :) Ja hei, asun ihan todella makeessa kämpässä! Mulla on oma kylpyammekin! Ihan ekoina tunteina mietin myös, että 2 lukukautta täällä tuntuu ihan älyttömältä ajalta. Kalenteri kuitenkin on jo alkanut täyttyä. Ollaan treeniporukoitten kanssa puhuttu kuinka oon vuoden päästä ihan lyömätön sauvarinteessä, kun oon täällä vaan juossut suuria mäkiä. News for you, Utzenstorf on ihan tasaista. Mut Bernistä löytyykin sit jo vakuuttavaa treenimaastoa!

Täällä on ensimmäisenä huomannut rahapussin kevenevän todella helposti, ihan todella kallista siis. Kaikki tuotteet on pienissä paketeissa. Meidän Salet ja Alepat on näiden supermarketteja. Julkinen liikenne on ihan sairaan kallista, mut toisaalta junat pysähtyy jokaisessa pienessä kylässä. Ja jos näkisitte näiden matkakortit, niistä vähän huokuu vanhanaikaisuus. Eilen olin tekemisissä käteisen kanssa (frangit ja rappenit). Olin kassalla aika toivojuhani -ilme päällä, kun kattelin kolikkoa johon oli merkitty ½ frangia, siis 50 rappenia suomeksi.
Nää puhuu täällä sveitsinsaksaa, mikä on tosi hassun kuuloista. Välillä se kuulostaa virolta, joskus hollannilta, mut siitä ei oikein ymmärrä mitään. Ite seilaan täällä englannin ja saksan kielellä sekä aika usein niitten sekoituksella. Jos pääsee puhumaan suomea, niin se on melkein kun rentoutumista! Mut kielillä puhumisen pitäis alkaa helpottumaan, varsinki saksan, kun mun kaikki luennot on saksaksi. Niin ja luen Bernin yliopistolla teologiaa.


2 kommenttia:

  1. Jee blogi! Ihanaa! Meikä käy joka päivä tästä eteenpäin kytistää onko uutta tarinaa:)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Heini tästä!! :>

    t. kakkaan aina välillä

    VastaaPoista